El club

BREU HISTÒRIA DEL BÀSQUET FEMENÍ A VILA-REAL

El 13 de juliol de 1993 es va constituir a Vila-real un nou club esportiu que, amb el nom de VILA-REAL BÀSQUET CLUB, integrava els equips de bàsquet femení que participaven en les diferents categories de les fases provincials i autonòmiques, amb l’objectiu que les joves que practicaven esport a l’escola pogueren tenir una eixida quan acabaven l’EGB.

El nou club va nàixer de l’entusiasme i interés dels pares de les jugadores dels distints equips de l’Escola Esportiva Municipal de Bàsquet de Vila-real, atés que sense l’estructura de club no es podia participar en les competicions provincials organitzades per la Federació de Bàsquet. Com que feia 5 anys que Vila-real no tenia equips femenins en competicions esportives de cap tipus, després de la desaparició de l’anterior C.B. Villarreal, era una pena no donar suport a l’entusiasme de les joves que jugaven a bàsquet a la nostra ciutat perquè pogueren continuar practicant el seu esport preferit i continuar aconseguint els triomfs que fins aleshores havien obtingut en les competicions en què havien participat com a Escola Municipal de Bàsquet. Així es feia possible que continuaren fent esport col·lectiu en la modalitat que més els agradava. D’aquesta manera, el VILA-REAL BÀSQUET CLUB cobria el buit del bàsquet femení a Vila-real.

El Club es va iniciar la temporada 1993/94 amb tan sols dos equips. En aquesta primera temporada els nostres equips van aconseguir els objectius que ens havíem plantejat: el juvenil fou campió provincial i el cadet va ser segon del seu grup: A més a més, 30 joves de Vila-real podien continuar jugant a bàsquet.

En la temporada 94/95 teníem tres equips: sènior, júnior i cadet. En aquesta temporada la il·lusió tant del cos tècnic com dels directius del club era consolidar el nou equip sènior en la categoria (jugava a nivell interprovincial amb equips valencians), que el júnior progressara en la categoria provincial i oferir a les noves jugadores cadets l’oportunitat d’entrenar i competir amb el nostre club a tota la província. En la temporada 95/96 ja eren quatre els equips del club: sènior, júnior i dos cadets, atesa la gran quantitat de xiquetes que acaben en la categoria infantil i volen continuar jugant a bàsquet.

La temporada 96/97 el club va treballar en tots els aspectes possibles per aconseguir elevar el nivell del bàsquet femení a Vila-real: va obtenir l’ascens a segona divisió nacional de l’equip sènior; l’equip júnior va completar la segona fase amb tan sols una derrota, i la categoria cadet va arribar a les semifinals. Durant la temporada 97/98 el club es va consolidar en la segona divisió nacional, i va obtenir el cinqué lloc en la classificació, mentre que tots els equips de categories inferiors van millorar el nivell.

El club va patir una crisi després de desfer-se l’equip sènior que havia participat els últims anys en la segona divisió nacional i va començar un procés de reconstrucció dels equips durant algunes temporades en què no va crear equips júniors ni sèniors fins que va tindre una base suficientment preparada per a formar de nou aquests equips. Durant aquestes temporades l’èxit més representatiu va ser la classificació per a les fases finals autonòmiques de l’equip cadet, encara que al final va quedar en quarta posició.

Anys després, en la temporada 04/05 el club va recuperar l’equip sènior després d’anar reconstruint la base i formar suficients jugadores. L’equip va eixir en categoria preferent amb l’objectiu de consolidar-se com a equip i intentar escalar a la categoria autonòmica, categoria que era més assequible al nostre nivell.

Els equips base anaven aconseguint èxits esportius i així en la temporada 05/06 es va aconseguir la major fita del club en un equip de formació: l’equip cadet va aconseguir arribar de nou a les fases finals autonòmiques, i aquesta vegada va quedar subcampió darrere del poderós Ros Casares València i es va classificar per primera vegada per a la fase interautonòmica, en la qual va competir amb equips com l’Adecco Estudiantes de Madrid, el B.F. San Blas Alacant i C.A.B. Albacete. L’equip, però, no va superar aquesta fase, encara que va donar una molt bona imatge. Aquesta temporada també va ser un èxit per a la resta d’equips del club ja que l’equip infantil es va classificar per primera vegada per a unes fases finals autonòmiques, però no va poder emular el cadet i va quedar en quarta posició; l’equip cadet B va aconseguir ser campió de la categoria provincial, i el sènior va estar a molt poc d’aconseguir l’ascens de categoria.

Un ascens que va arribar la temporada 06/07 després d’una dura temporada per als equips de formació, però una temporada en què es va aconseguir l’ascens a categoria autonòmica de l’equip sènior.

L’ascens a categoria autonòmica del sènior va ser un punt d’inflexió en el desenvolupament del club, aquesta es la primera temporada on el club te equips en totes les categories des d’alevins fins a sènior.

En la temporada 08/09 l’equip sènior aconsegueix l’ascens a categoria Primera Nacional femenina, i coincideix amb un molt bon treball de la gent del club per aconseguir un gran número de jugadores benjamins i alevins per a formar una bona cantera, cantera que ens donarà molts bons moments en quant a competició.

Al 10/11 l’equip aleví aconsegueix ser subcampió provincial després d’haver competit a bon nivell contra el Ros Casares València.

A partir d’ací el club treballa per recuperar les màximes categories de formació amb tots els equips, i aconsegueix estar en les fases finals autonòmiques amb la generació del 99:

Temporada 12-13 final autonòmica infantil

Temporada 14-15 final autonòmica cadet

Temporada 15-16 final autonòmica junior

Temporada 16-17 final autonòmica júnior

Aconseguint el tercer lloc autonòmic la temporada 12-13 i un meritori quart lloc per darrere del València Bàsket, Picken Claret i San Blas d’Alacant les altres tres, Un altre èxit d’aquest equip va ser la Temporada 13-14 on se van proclamar Campiones Autonòmiques del Nivell de Preferent.

En les temporades 16/17 i 17/18, el club ha disputat amb tots els equips A de totes les categories la màxima competició autonòmica, sent a banda del grup de la generació del 99, l’aleví el que també ha aconseguit situar-se en la fase final autonòmica. A més, la temporada 17/18, el Vila-real B.C. tindrà en competició un total de 14 equips i  per primera vegada dos equips sèniors, integrats pràcticament en la seva totalitat per jugadores, de diferents generacions, formades al club.

Finalment és en la passada temporada 18/19 quan el club definitivament pega el salt a través de dos fets singulars. Per un costat un dels Benjamins competeix per primera vegada en categoria I.R. , aconseguint un meritori 3r lloc a nivell autonòmic i per un altre, el primer equip  Sènior A es proclama campió autonòmic de la categoria i per tant l’ascens a 1ª Nacional, categoria en la que milita aquesta temporada.

 

ORGANIGRAMA

vice-president

Sergio Franco

president

Antonio Cardo

secretari

Victor Sempere

vocal

Jose Antonio Palomares

vocal

Maria José Mocholí

vocal

Andrés Carmona

vocal

Álex Tomás

vocal

Marta Tirado

vocal

Ester Clausell

CONTACTE

direcció postal

Plaça La Vila, 3 Bustia 2 - Vilareal - 12540 - Castelló

telèfon

Tel. 690 132 133

correu electrònic

info@vila-realbc.com